Vrijheidsbos

Het initiëren van nieuwe tradities doen we van jongs af aan. Daarom gaat Stichting Swalm en Roer met leerlingen van 20 basisscholen (18 scholen uit Roermond en 2 uit Niederkrüchten) aan de slag om een vrijheidsbomen te maken. We sluiten aan op de lange historie van Nederlandse vrijheidsbomen die vanaf de Bataafse Republiek (1795) her en der in Nederland werden geplant om de vrijheid van burgers te vieren. 


Elke school maakt in de aanloop naar het bevrijdingsweekend onder leiding van een beeldende vakdocent en eigen leerkrachten een monumentale boom. Hierin geven leerlingen zelf vorm aan het vrijheidsthema. Op kunstzinnige wijze maken zij de drie kernwaarden zichtbaar: 

  • Iedereen is anders  
  • Iedereen mag zichzelf zijn
  • Iedereen verdient respect


Denk hierbij aan doorkijkluikjes, vogelhuisjes en nestkastjes waarin filmpjes en stopmotions te zien zijn over oorlog en vrijheid. Maar ook tekeningen, kijkdoosvoorstellingen en verhalen over WOII krijgen een plekje in het bos. Samen vormen deze bomen een vrijheidsbos. 

Expositie

De vrijheidsbomen vormen samen een bijzonder Vrijheidsbos. De bomen worden tijdens het bevrijdingsweekend tentoongesteld in de centrale hal van de ECI Cultuurfabriek.  De expo wordt zaterdag 29 februari om 14.00 uur geopend door burgemeester Rianne Donders-de Leest en haar collega, burgemeester Karl-Heinz Wassong van de gemeente Niederkrüchten. Het Vrijheidsbos is na het bevrijdingsweekend nog tot en met zondag 8 maart te zien in expositieruimte van de ECI cultuurfabriek. De toegang is gratis.

Freedom Talk
Paul Wijenberg, Boswachter Communicatie en Beleven bij Natuurmonumenten, een interessante Freedom Talk: 'Even bomen over de Lignum Libertatum (de Vrijheidsboom)'.
In woord en beeld roept hij met name de jeugd op om onder het genot van de Vrijheidsbomen te bewonderen, te koesteren en te verspreiden.


Met dank aan de deelnemende scholen

Roermond
Aan de Roer
Hubertusschool
Mozaiek
De Brink
De Stapsteen
Leeve
Steenen Brug
De Kasteeltuin
Vincent van Gogh
Synergieschool
Willem de Zwijger
Basisschool Neel
De Octopus
Lambertus
Montesori school
Herman Broerenschool
Mgr. Hanssenschool
De Ortolaan

Niederkrüchten
Katholische Grundschule Niederkrüchten
Gemeinschaftsgrundschule Elmpt